Fokus på teknologiforståelse og digitalisering omkring vores børn i folkeskolen og grundskolen generelt.
Digitale teknologier: Understøttende, ikke bærende elementer i folkeskolen!
Vi skal finde den gamle vin på de gamle flasker og trække proppen op!
I en tid, hvor digitale teknologier er allestedsnærværende, er det fristende at tro, at de skal være hjørnestenen i vores undervisningssystem. Men lad os tage et skridt tilbage og overveje, om vi virkelig ønsker, at vores børn skal være afhængige af skærme og algoritmer for at lære og udvikle sig.
Digitale teknologier har utvivlsomt deres plads i folkeskolen. De kan gøre undervisningen mere interaktiv, tilgængelig og engagerende. Men når teknologien bliver det bærende element, risikerer vi at miste noget fundamentalt: den menneskelige forbindelse og den kritiske tænkning. (ikke et lovkrav om forbud).
Jeg står personligt for at vende tilgangen lidt på hovedet og sige: “Som udgangspunkt skal folkeskolen (grundskolen generelt) i Kolding kommune være mobilfrit område!” SÅ kan skolernes bestyrelse i samspil med skolens medarbejdere udarbejde specifikke retningslinjer for pædagogisk brug af smartphones mv. – i stedet for at lave reaktive forbud.
Stort set alle de APPs og spil som tager megen af vores børns tid er tillads for 13+ år og helt op til 17+ år.
Hvis vi som voksne bliver didaktisk dovne, ikke forholder os til helheden og lader eleverne falme hen bag meningsløse skærmopgaver, der ret beset blot erstatter papir og blyant. Hvad sker der så med de sociale færdigheder, den empati og den evne til at samarbejde, som er så vigtige i det virkelige liv? Vi risikerer at opdrage en generation, der er teknologisk dygtig, men socialt inkompetent – ingen læring uden sociale relationer.
Desuden er der en fare for, at vi bliver for afhængige af teknologiens bekvemmelighed. Hvad sker der, når teknologien svigter? Når internettet går ned, eller når softwaren ikke fungerer som forventet? Vi skal sikre, at vores elever er i stand til at tænke selvstændigt og løse problemer uden at være afhængige af digitale hjælpemidler.
Lad os derfor bruge digitale teknologier som det, de bør være: understøttende værktøjer, der supplerer og forbedrer den traditionelle undervisning, men ikke erstatter den. Lærene og pædagogerne skal være de primære formidlere af viden og værdier, og teknologien skal være et redskab, der hjælper dem med at nå deres mål.
Vi skal huske, at uddannelse handler om mere end blot at overføre information. Det handler om at forme hele mennesker, der kan tænke kritisk, handle etisk og interagere med andre på en meningsfuld måde. Lad os derfor bruge teknologien med omtanke og sikre, at den tjener os, og ikke omvendt.
Derfor skal alle i folkeskolen, alle elever fra bhv.kl. til 9. klasse (nu forsvinder 10.kl desværre), alle medarbejdere inklusiv ledelserne arbejde med teknologiforståelse og praksisfaglighed som en naturlig del af dagligdagen i skolens læringsmiljø – vi skal lære at bruge både vores hænder og hoved i opgaveløsningen. Det er i den grad ikke et enten/eller men derimod krav om et obligatorisk både/og.
Skriv et svar